2 1/2 kg hjortesadel uten slagside av ungt dyr salt pepper 5 knuste tørkede enerbær 3 ss smør eller margarin 4 dl vann 5 dl kremfløte 2 dl rømme Saus: smørkule av 2 ss hvetemel og 1 ss smør 2 skiver gjetost 2 ss ripsgelé eller rognebærgele
Stell kjøttet, tørk det godt. Gni det inn med salt, pepper og knuste enerbær. Brun sadelen i smøret i en stor gryte til den blir jevn brun rundt det hele. Varm opp langpannen i stekeovnen, mens steken brunes. Sett steken i ovnen ved 160 C i ca 1 1/2 time.
Kok ut gryten med vannet og spe steken med sjyen. Når det gjenstår ca 20 minutter av steketiden spes med kremfløte og rømme ved siden av steken, og om nødvendig led litt kokende vann. Ta opp steken, hold den varm mens sausen lages.
Kok ut pannen og sil sjyen over i en liten kjele. Lag smør-melkulen, kok opp sjyen og jevn den med kulen. Legg i gjetostskivene og tilsett rips- eller rognebærgelé. Kok til ost og gelé er smeltet.
Et godt følge til denne retten er brunede kantareller, grønne erter, rosenkål og enten rips- eller rognebærgelé.